HPVVZC 21

Verslag AZ JO18 – Zaanse Heren Selectie 3-1

Gisteravond speelde de Zaanse Heren Selectie haar wedstrijd tegen AZ. Niet Jong AZ, was de tegenstander, maar de JO18. De Zaanse Selectie was oorspronkelijk samengesteld uit 25 spelers die tijdens de Zaanstad Cup door een vakkundige jury geselecteerd waren. Door verschillende redenen bestond de selectie gisteravond uiteindelijk uit 20 spelers van de diverse verenigingen uit de Zaanstreek. Helaas kon door de corona maatregelen maar een klein groepje toeschouwers aanwezig zijn, want deze wedstrijd had zeker meer toeschouwers verdiend.

In de eerste tien 10 minuten was zeker te zien dat de Zaanse Selectie geen voorbereiding had gehad en dat de spelers duidelijk nog aan elkaar moesten wennen. AZJO18 was een technische goede ploeg en kon heel volwassen naar hartenlust combineren. Dit leidde tot enkele kansen en in de 10e minuut zelfs tot een penalty die door Terry Bosma werd gestopt. Juist op het moment dat de Zaanse Selectie iets beter in de wedstrijd kwam, werd het alsnog 1-0 voor AZ JO18. Het spel en organisatie bij de Zaanse Selectie bleef logischerwijs onwennig en er werd dan ook veelvuldig door trainer Martin de Groot gecoacht, vooral op het compact houden en het met durf spelen. Na een half uur spelen werd het nog onnodig 2-0 en vlak voor rust kreeg AZ weer een penalty. Maar ook deze werd gestopt, ditmaal door Rick de Boer, alleen had hij de pech dat in de rebound de bal er door een te vroeg ingelopen AZ-speler alsnog werd ingeschoten.

De tweede helft begon aan de kant van de Zaanse Selectie met 7 nieuwe spelers, zodat iedereen van de groep aan spelen zou toekomen. Na de rust was de wedstrijd meer in evenwicht en vooral de eerste twintig minuten kwam AZ, door het fysieke maar faire spel van de Zaanse Selectie niet tot haar favoriete combinatie-spel. Collectief druk zetten op de achterhoede en de keeper van AZ, leidde zelfs de 3-1 in van Bofade Touri. Daarna waren er nog kleine kansjes op de aansluitingstreffer, maar op een gegeven moment begon toch ook de conditie op te spelen. AZ JO18 dat al enkele weken in voorbereiding was, kreeg nog enkele grote kansen op een (geflatteerde) 4-1 maar de 3e keeper van de avond Albert-Jan de Vries bleek ook van dichtbij niet te passeren.  Zo eindigde de leuke wedstrijd in een 3-1 overwinning van AZ JO18

Trainer Martin de Groot keek na afloop zeer tevreden terug op de wedstrijd: “Ik ben trots op deze groep dat ze vanavond tot deze prestatie komen. Door omstandigheden hadden we eigenlijk maar 1 uur voorbereiding en als je dan collectief zo’n wedstrijd kan spelen is dat heel knap. We hebben als een team gespeeld en laten zien waar de Zaanse Selectie in staat toe kan zijn, helemaal als je met deze groep wel enkele keren kan samenkomen. Ik denk in ieder geval dat eerst de Zaanstad Cup en nu dan de wedstrijd van de Zaanse Selectie een groot succes waren. We hebben met elkaar een oude Zaanse traditie weer nieuw leven ingeblazen.”