Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: thuisnederlaag Jong AZ

Jong AZ stond op vrijdagavond 18 oktober tegenover Helmond Sport op het AFAS Trainingscomplex. Voor de Alkmaarse ploeg betekende dit de basisdebuten van Joeri Oud, Billy van Duijl en Yoël van den Ban. Voor de aftrap werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Johan Neeskens, een van Nederlands grootste voetballers. Ondanks een aantal sterke fases kon Jong AZ niet voorkomen dat Helmond Sport er met de winst vandoor ging. Jayen Gerold was de grote man aan AZ-zijde, met twee doelpunten op zijn naam, maar de eindstand werd 2-3.

Vanaf het begin was het Helmond Sport dat de druk opvoerde. Al vroeg in de wedstrijd moest doelman Daniël Verginio Deen in actie komen om een schot te keren. Ondanks deze dreiging probeerde Jong AZ zich snel te herpakken. Jayen Gerold, die zijn eerste basisplaats had, liet zich meteen gelden met een schot op doel, maar Helmondse keeper Wouter van der Steen stond paraat. Kort daarna wist Théo Golliard van Helmond Sport het eerste doelpunt van de wedstrijd te maken, waardoor Jong AZ al vroeg in de wedstrijd op achterstand kwam.

Alkmaarse treffer
Toch gaf Jong AZ niet op. Yoël van den Ban kreeg een grote kans om de score gelijk te trekken, maar zijn schot vloog net over de lat. De ploeg van Leeroy Echteld bleef aandringen, met onder andere Dijkstra en Van den Ban die gevaarlijk werden voor het doel van Helmond. Verschillende kansen volgden, maar het was pas vlak voor rust dat de gelijkmaker viel. Enoch Mastoras stuurde de Helmondse doelman het bos in en legde de bal keurig af op Gerold, die het afmaakte. De ploegen gingen met een 1-1 stand de kleedkamers in.

Meteen antwoord
In de tweede helft begon Jong AZ sterk. Mastoras schoot gevaarlijk richting het doel van Helmond Sport, maar de bal ging net naast. Het was echter Helmond dat opnieuw de leiding nam. Théo Golliard schoot voor de tweede keer raak en liet Virginio Deen kansloos. Jong AZ reageerde vrijwel direct. Jayen Gerold was wederom de man van de actie, door de bal in het Helmondse net te leggen en de stand opnieuw gelijk te trekken.

Alkmaar op achterstand
Na de tweede gelijkmaker ging het spel op en neer. Zowel Jong AZ als Helmond Sport kregen kansen, maar het was de uitploeg die opnieuw wist te scoren. Verdediger Justin Ogenia vond een gaatje in de Alkmaarse verdediging en zette Helmond op een 2-3 voorsprong. Ondanks meerdere reddingen van Virginio Deen en een slotoffensief waarin Rio Robbemond zijn debuut maakte, lukte het Jong AZ niet om de stand gelijk te trekken. Helmond Sport bleef gevaarlijk tot in de extra tijd, maar dankzij goed verdedigen van onder meer Kasper Boogaard werd verdere schade voorkomen.

Opstelling Jong AZ: Daniël Verginio Deen; Elijah Dijkstra, Joeri Oud (82. Kasper Boogaard), Billy van Duijl, Jeremiah Esajas (82. Sem Dekkers); Enoch Mastoras (88. Rio Robbemond), Kees Smit (64. Julian Oerip), Job Kalisvaart; Jayen Gerold (82. Anthony Smits), Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal