Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: Jong AZ start met grote zege

Jong AZ boekte een spectaculaire overwinning in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Roda JC. Op het AFAS Trainingscomplex was de beloftenploeg met maar liefst 6-1 te sterk voor de ploeg uit Kerkrade. De doelpunten aan Alkmaarse zijde werden gemaakt door Lequincio Zeefuik, Ruben van Bommel (twee keer), Jayden Addai (twee keer) en Jorn Berkhout.

De beloftenploeg van trainer Leeroy Echteld behaalde vorig seizoen een puntenrecord (56) en tevens de hoogste eindklassering tot nu toe in de Keuken Kampioen Divisie. Tegenstander Roda JC kende eveneens een goed seizoen, maar liep op de laatste speeldag directe promotie naar de Eredivisie mis. Verdediger Rayan Atikallah begon in de basisopstelling en maakte hiermee zijn debuut in het betaald voetbal. Ook invallers Kevin Toppenberg en Sem van Duijn speelden voor het eerst een officiële wedstrijd voor Jong AZ.

Direct in de aanval
Jong AZ schoot uit de startblokken. Al na drie minuten spelen kreeg Van Bommel de eerste grote kans. De aanvaller ging voorbij zijn directe tegenstander en haalde uit. De poging werd echter door Roda JC-keeper Koen Bucker over het Limburgse doel getikt. Even later zag ook Kees Smit zijn inzet door de voormalig AZ’er gekeerd worden.

Geweldige 1-0
De Alkmaarders bleven in de aanval, en na iets minder dan een kwartier spelen was de eerste treffer van het seizoen een feit. Doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro controleerde een hoge bal feilloos met de voet en gaf vervolgens een prachtige lange pass op Van Bommel. De buitenspeler bereikte op zijn beurt Zeefuik, die de openingsgoal voor zijn rekening nam: 1-0.

Addai verdubbelt de score
Drie minuten later konden de ruim 800 toeschouwers opnieuw juichen. Jayden Addai kwam vanaf de flank naar binnen en zag zijn afstandsschot via een Limburgs been achter Bucker verdwijnen: 2-0. Aan de andere kant van het veld leek Roda JC dichtbij de aansluitingstreffer. Een lobbal van Arjen van der Heide ging over Owusu-Oduro heen, maar Jeremiah Esajas wist de bal van de lijn te halen.

Doelpunt na doelpunt
Nog binnen het half uur werd het zelfs 3-0. Een corner, aangesneden door Kasper Boogaard, bleef hangen in de lucht en werd uiteindelijk door Van Bommel binnengekopt. Vlak daarna deden de bezoekers iets terug via Tiago Çukur. De Turkse aanvaller raakte aanvankelijk de lat, maar schoot vervolgens de rebound alsnog in het Alkmaarse doel: 3-1. Het antwoord van Jong AZ liet niet lang op zich wachten. Na balverlies in de Kerkraadse defensie kwam Van Bommel oog in oog met Bucker en faalde niet: 4-1.

AZ blijft scoren
In de tweede helft ging de thuisploeg verder waar het gebleven was, en Addai maakte de vijfde Alkmaarse treffer. De vleugelaanvaller ontdeed zich van zijn tegenstander, kapte naar binnen, en schoot fantastisch raak in de verre hoek. Na een uur spelen tekende Jorn Berkhout voor de 6-1. De aanvoerder kopte knap raak uit een corner van Boogaard.

Owusu-Oduro pakt de strafschop
Na zes doelpunten was het spektakel nog niet voorbij. Roda JC kreeg namelijk een strafschop toegekend na een overtreding van Esajas op Jay Kruiver. Patriot Sejdiu ging achter de bal staan en zag zijn inzet vanaf elf meter worden gekeerd door Owusu-Oduro. In de slotfase van het duel waren de Alkmaarders nog één keer dichtbij via Mexx Meerdink, maar zijn schot belandde in het zijnet. Na iets meer dan negentig minuten spelen, klonk vervolgens het fluitsignaal en zo eindigde het openingsduel van Jong AZ in een 6-1 overwinning.

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Elijah Dijkstra (84. Jurre van Aken), Jorn Berkhout, Rayan Atikallah, Jeremiah Esajas; Job Kalisvaart, Kees Smit (78. Julian Oerip), Kasper Boogaard; Jayden Addai (73. Sem van Duijn), Lequincio Zeefuik (46. Mexx Meerdink), Ruben van Bommel (78. Kevin Toppenberg).