Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: Addai loodst Jong AZ langs Ajax

Jong AZ reist met drie punten op zak terug naar Alkmaar, na het uitduel met Jong Ajax in Amsterdam. Ondanks het overwicht van Jong AZ, was het Ajax dat aanvankelijk aan het langste eind trok in de eerste helft. De tweede helft bracht echter een ommekeer voor de bezoekers, wat resulteerde in een belangrijke overwinning voor Jong AZ.

Jong AZ begon de wedstrijd sterk door direct druk te zetten op Jong Ajax. Al in de openingsminuten werd het doel van Ajax gezocht. Jayden Addai kreeg de eerste kans, maar schoot helaas net naast . Niet veel later volgde er nog een gevaarlijke poging van Lequincio Zeefuik, wiens hakbal maar net naast het Amsterdamse doel belandde. De Alkmaarse ploeg bleef de druk opvoeren met onder andere een vrije trap van Ro-angelo Daal en schoten van Kees Smit, maar telkens stond Ajax-keeper Charlie Setford paraat om de openingstreffer te voorkomen.

Amsterdamse openingstreffer
Ondanks het Alkmaarse overwicht, kreeg Jong Ajax naarmate de eerste helft vorderde. Via een aantal gevaarlijke counters kwamen de Amsterdammers steeds dichterbij het doel van AZ. Vooral in de laatste minuten van de eerste helft wist Ajax de defensie van de Alkmaarders onder druk te zetten. Uiteindelijk zwichtte Jong AZ, toen Jaydon Banel de bal langs Verhulst kopte uit een corner, waarmee Jong Ajax onverwacht op voorsprong kwam.

Op achterstand naar de rust
Net voor rust kreeg AZ nog de kans om gelijk te maken via een strafschop na een overtreding op Zeefuik. Helaas voor de Alkmaarders wist Setford de penalty te keren, waardoor de eerste helft eindigde met een 1-0 voorsprong voor Jong Ajax.

AZ komt terug
Na de pauze kwam Jong AZ sterk uit de kleedkamer en ging meteen op zoek naar de gelijkmaker. Addai was opnieuw gevaarlijk met een schot dat net naast ging, en even later schoot Zeefuik de bal voorlangs. De echte doorbraak kwam kort daarna, toen Addai van afstand verwoestend uithaalde en de bal hoog in de kruising schoot. AZ was weer helemaal terug in de wedstrijd.

Alkmaar neemt de leiding
Het momentum bleef in Alkmaarse handen, en slechts enkele minuten later werd Addai door Ajax-verdediger Lucas Jetten neergehaald in het strafschopgebied. De daaropvolgende penalty werd overtuigend binnengeschoten door de buitenspeler zelf, waarmee Jong AZ de leiding in de wedstrijdnam. Ondanks een fel Jong Ajax dat direct weer druk zette, hield de Alkmaarse defensie stand.

Ploegen gaan gelijk op
In de slotfase voerden beide ploegen de druk op met enkele wissels, maar geen van de teams slaagde erin om nog een doelpunt te maken. Hoewel Ajax probeerde om via snelle aanvallen de gelijkmaker te forceren, was het Jong AZ dat het meest gevaarlijk bleef met kansen van onder andere Jeremiah Esajas en Job Kalisvaart. Beide ploegen kregen in de laatste minuten nog enkele gele kaarten, maar doelpunten vielen er niet meer.

Opstelling Jong AZ: Hobie Verhulst; Elijah Dijkstra, Jorn Berkhout, Rayan Atikallah, Misha Engel (78. Jeremiah Esajas); Enoch Mastoras, Kees Smit, Dave Kwakman; Jaiden Addai (78. Job Kalisvaart), Lequincio Zeefuik (90. Jayen Gerold), Ro-Zangelo Daal.