ClubsFWHP

Fortuna Wormerveer traint met groepjes van 2 spelers

Corona maatregelen en (hoe) door trainen vanaf 18 jaar, dat is bij veel clubs wel één van dé vragen de afgelopen periode. Vooral nu er sinds december weer maar met in groepjes van maximaal 2 spelers getraind mag worden. Waar ga je op trainen en hoe je het uitdagend genoeg voor de spelers maar ook voor de trainers zelf? Bij Fortuna Wormerveer trainen ze sinds deze week in ieder geval weer met de senioren-selecties, de JO23 en de JO19-1.

In overleg met het bestuur, die er voor zorgt dat alle maatregelen nageleefd worden en kunnen worden, zijn de betrokken trainers weer aan de slag gegaan. Zo staat ook trainer Christopher Manuputty en zijn assistent trainers Elzo Noija en Frank van Houts weer op het veld met hun JO19 groep.

Trainingen

De corona periode vraagt sowieso veel van de trainers en de spelers. Christopher: “Je mist gewoon een doel (de competitie) om naar toe te werken. In het begin van de maatregelen konden we met 4-tallen nog het nodige doen, maar toen er met groepjes van maximaal 2 spelers getraind moest worden, bleek dat toch heel lastig vol te houden. We hadden toen ook besloten om een korte periode niet te gaan trainen.” Deze periode hebben de trainers gebruikt om trainingsvormen te bedenken om nu toch weer vol enthousiasme de trainingen op te pakken. “Sinds afgelopen dinsdag trainen we weer, waarbij we een circuit hebben gemaakt waarin alle facetten van het voetballen terugkomen. Onder ander conditie, afronden, techniek, stabiliteit, alles proberen we terug te laten komen in de oefeningen. Om de oefeningen nog uitdagender te maken en om de spelers extra te prikkelen, hebben we ook aan alle oefeningen een wedstrijd element toegevoegd waarbij de 2-tallen tegen elkaar strijden maar soms juist moeten samenwerken. Aan het einde van elke training laten we de “verliezers” nog extra oefeningen doen of ze moeten de volgende training trakteren. We stimuleren die onderlinge strijd, maar het is ook leuk om te merken dat die jongens ook zelf elkaar uitdagen tijdens de training.”   

Promotie

De trainers hopen wel dat er snel duidelijkheid komt óf en wanneer de competitie weer hervat kan worden. Christopher: “voordat de competitie eventueel hervat wordt, moet er toch weer een soort voorbereiding gemaakt worden om de spelers fysiek klaar te stomen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we nu al weer trainen, de spelers houden zo toch een bepaalde basis conditie. Je kunt de verantwoordelijkheid ook bij de spelers leggen, maar thuis doen ze altijd minder dan samen tijdens een training. En misschien wel nog belangrijker, op deze manier houden we ook binding met de spelers en stimuleren we de saamhorigheid. Het is een hele hechte en talentvolle groep die een duidelijke gezamenlijke doelstelling heeft. Aan het begin van het seizoen hebben de spelers en de trainers namelijk naar elkaar uitgesproken dat ze willen promoveren naar de 1e divisie. Ik denk het een realistische doelstelling is en we gaan er ook zeker niet voor uit de weg”. “Het zijn juist deze uitdagingen en ambities waarvoor ik afgelopen zomer weer terug ben gekomen naar mijn club Fortuna Wormerveer, dus hopelijk krijgen we de kans deze te realiseren”, aldus Christopher tot slot.