ClubsHPZVC

De zaterdag commissie van zvv Zaanlandia

Ondanks dat er ook zvv Zaanlandia weer veel wedstrijden, in verband met de corona, verplaatst of afgelast waren, was het zaterdag evengoed nog erg bedrijvig op sportpark Oostzijderveld. De club kon daarbij weer rekenen op een groepje vrijwilligers die aanwezig waren om alles voor te bereiden en/of in goede banen te leiden. 

Al vanaf ongeveer 8 uur waren Marcel van den Berg, Ger van der Gaast en Elain van Hunen aanwezig om de velden klaar te zetten, de kleedkamers te openen en de eerste begeleiders te ontvangen. Helaas beschikken we bij Zaanlandia momenteel nog maar over een klein groepje vrijwilligers op de zaterdag. Maar doordat we wel een hechte groep vormen en inmiddels goed op elkaar ingewerkt zijn, redden we het (uiteindelijk) iedere week. We weten dan ook precies van elkaar wat we moeten doen en wie wat oppakt. Het scheelt daarbij ook enorm veel regelwerk dat we in de persoon van Sander Molenaar iemand hebben, die zich bezig houdt met het regelen en begeleiden van de scheidsrechters.

De jeugdbestuurskamer vormt daarbij tegenwoordig het centrale middelpunt waar alles samenkomt. Voorheen hadden we ook nog een aparte ruimte bij de kleedkamers waar de limonade geschonken werd of waar de materialen/tenues opgeslagen lagen. Maar door de (komende) verbouwingen op het complex hebben we de beschikbare ruimtes anders moeten indelen. Elain van Hunen die al ruim 6-7 jaar vrijwilligster bij de club, was altijd degene die plaats nam in de ruimte bij de kleedkamers, maar is nu ook een groot gedeelte van de dag aanwezig in de bestuurskamer. Bijkomend voordeel van de herindeling is dat ik nu ook de anderen kan helpen met de ontvangst van de begeleiders of andere zaken. 

En dat is wel nodig aangezien Marcel en Ger (noodgedwongen) met meerdere “petten” bij Zaanlandia  rond lopen en daardoor soms niet de gehele dag aanwezig kunnen zijn. Zo is Marcel, niet alleen jeugdvoorzitter maar ook leider van de JO14.2 waar zijn zoon in speelt. Ook Ger van der Gaast is onder andere leider bij Zaanlandia JO17.1. Volgend jaar zal hij zich na 55 jaar leiderschap bij de nieuwe fusieclub ZVC’22 alleen nog gaan richten op de bestuursfuncties ledenadministratie en wedstrijdsecretaris, die hij nu ook al bekleed.   

’s Middag krijgt het drietal in ieder geval nog versterking van Marjan Schoon. Nadat zij eerst als speelster en leidster actief was, verricht ze nu al ruim 20 jaar diverse  bestuurswerkzaamheden. Ze heeft in die tijd de sfeer wel zien veranderen, vooral omdat het door de jaren heen allemaal minder persoonlijk is geworden. Sowieso is de betrokkenheid van de ouders veranderd, maar ook door de automatisering bij de KNVB heb je veel minder of korter contact met de leiders en trainers. Vroeger moesten de wedstrijdformulieren nog met de hand ingevuld worden en dan was het in de bestuurskamer meteen gezellig met de begeleiders van de eigen teams of tegenstanders. Tegenwoordig komen teams zich amper nog melden in de bestuurskamer. Niet elke (logische) technische ontwikkeling is wat dat betreft een vooruitgang. 

Ondanks het soms lange dagen zijn of dat het veel werk met zich meebrengt, doen ze de werkzaamheden graag voor de club, de begeleiders en de kinderen. Het blijft elke week dan ook veel voldoening geven als ze zien dat de kinderen weer blij en voldaan naar huis gaan, nadat ze mede dankzij hun inzet (achter de schermen) weer een wedstrijd konden spelen….   

foto 1: Elain van Hunen (l) en Marjan Schoon
foto 2: Marcel van den Berg als leider bij de JO14.2
foto 3: Ger van der Gaast (l) toekijkend bij de JO16.1
foto 4: Sander Molenaar (l) , hier nog actief op de Zaanstad Cup 

Laatste ZVC’22 publicaties