ClubsHPRWZ

De Werkersploeg van Rood Wit Zaanstad

In deel 13 van de rubriek “In de Schijnwerpers” staat de Werkersploeg van Rood Wit Zaanstad centraal. 

De Werkersploeg van Rood Wit Zaanstad bestaat uit een groep van maximaal 7 vrijwilligers. In tegenstelling tot bij andere clubs hebben ze bij Rood Wit Zaanstad echter geen vaste dag waarop ze samen komen. De reden hiervoor is, is dat de meesten nog gewoon werken en het vrijwilligerswerk er echt naast doen. Afhankelijk van de werkzaamheden en sommige periodes ook van het (koude) weer,  wordt er gekeken wat er op het complex gedaan moet worden en dan spreken ze meestal in de middag af om langs te komen bij de club. Het komt dan zelfs voor dat er speciaal voor de werkzaamheden bij Rood Wit snipperdagen opgenomen worden bij de werkgever. Ook wordt er (daarom) veel in de weekenden geklust en vaak kunnen ze bij grotere projecten wel rekenen op een grotere groep vrijwilligers binnen de club die dan komen helpen. 

Clubkleuren
Topcu is als beheerder van het complex meestal wel 5 a 6 dagen per week op de club. Hij is ook degene die de werkzaamheden aanstuurt. Dindar Topcu: “Als er normaal gevoetbald wordt, dan zijn we er uiteraard wel vaker omdat er dan ook schoonmaak werkzaamheden in de kantine en kleedkamers plaats moeten vinden. Inmiddels zitten we nu al bijna twee jaar op dit complex, maar door de corona maatregelen hebben we ons tot nu toe voornamelijk kunnen richten op het groen-onderhoud en het opknappen van het complex. Inmiddels is er dan ook al heel veel gebeurd op het complex, vooral het veranderen van de kleuren op het complex springt in het oog. Bij de voorganger op het complex, Zilvermeeuwen waren de club kleuren blauw-wit en dat lieten ze ook overal terug komen. Langzamerhand wordt het blauw vervangen door het rood van Rood Wit Zaanstad. We hebben al heel veel geschilderd, maar we moeten nog heel doen. De kleedkamers moeten aan de binnenkant nog gedaan worden en binnenkort zullen ook alle blauwe rolgordijnen vervangen worden. Daarnaast hebben we de afgelopen periode ook diverse extra opslagruimtes gemaakt voor onze machines en materialen.” 

Groei
Ook vanuit de gemeente zal er nog het nodige gaan veranderen  op het complex. Er komen nieuwe aansluitroutes voor de naastgelegen Thorbeckeweg, waardoor er geen ruimte meer is voor de huidige parkeerplaats. Het B-veld wat nu nog als trainingsveld gebruikt wordt, zal dan ook verdwijnen en daar zal een nieuwe parkeerplaats aangelegd worden. Daarnaast zal er op het D-veld, wat nu eigenlijk al niet meer gebruikt wordt, (tijdelijke) woningen geplaatst worden. We houden dan twee velden over, waarvan één kunstgras. Op dit moment is dat nog voldoende, al merken we wel dat we zelfs in deze corona periode flink groeien. Bij de senioren zijn er 3 teams (2 heren en 1 dames) bijgekomen en bij de jeugd hebben we nu al 15 nieuwe aanmeldingen voor volgend seizoen. 

Jeugd
Uiteraard vindt, net als bij de andere werkersploegen, deze groep vrijwilligers het sociale aspect van het samenkomen erg belangrijk, maar de betrokkenheid bij met name het jeugdvoetbal valt ook hier weer op. Jacco Leeuwinga: “Natuurlijk is het af en toe weer een klus om de velden te maaien en alles rondom de velden weer netjes te krijgen, maar er is toch niets mooier dan de kinderen te zien genieten tijdens de trainingen of de onderlinge wedstrijden op zaterdag. Zonder ons werk doordeweeks, zou dat niet kunnen en om dan die blije gezichten te zien maakt het alleen maar dankbaar om dit elke week weer te doen.”   

Dat betreft is het wel tekenend dat het inmiddels al richting het einde van de middag gaat, maar de Werkersploeg niet naar huis gaat voordat het onkruid op het pad voor de kantine verwijderd en aangeveegd is. Op Koningsdag vindt er namelijk voor de jeugdspelers de KinderOranjedag plaats en voor de kantine krijgen de kinderen dan patat en drinken uitgereikt. Ze hebben er alle vertrouwen in dat de organisatie vanuit de jeugdcommissie weer goed geregeld is. Door te zorgen dat alles er netjes uitziet draagt de Werkersploeg tenminste ook haar steentje bij in hopelijk weer een geslaagde dag voor de jeugd….   

De volgende groep vrijwilligers die “In de Schijnwerpers” staan, is de Maandagochtendploeg van SVA Assendelft

(niet iedereen was aanwezig)

Laatste Rood Wit Zaanstad publicaties