ClubsHPZVC

De Werkersploeg van FC Zaandam

In deel 6 van de rubriek “In de Schijnwerpers” staat vandaag de Werkersploeg van FC Zaandam centraal. 

Elke maandag, woensdag  en vrijdag komt er op het complex van FC Zaandam een groep vrijwilligers bij elkaar om de nodige klus- en schoonmaak-werkzaamheden te verrichten. En net als bij de meeste clubs is maandag de drukste dag dag op het complex. Naast de Werkersploeg komt dan ook de schoonmaakploeg om oa de kantine schoon te maken. Terwijl iedereen aan de gang is, zorgt Adri Lampe (rekening houdend met alle maatregelen) er voor dat op alle dagen de koffie en tussen de middag de lunch klaar staat. De Werkersploeg van FC Zaandam bestaat uit maximaal 10 man en is sinds de fusie, nog maar 3/4 jaar geleden, een goede mix van Zilvermeeuwers en Hellas Sporters. Teun Derlagen, verantwoordelijk voor de belijningen op het veld, loopt als een echte Zilvermeeuw zelfs nog in een mooie blauwe jas.  Als er wekelijks gevoetbald wordt, ben ik hier soms al om 6 uur ’s morgens en ga ik aan de gang op de velden. Nu is het vooral zorgen dat de markeringen goed blijven staan, zodat ik straks nier alles weer hoef uit te meten. In mijn voetbalhart doet het pijn dat Zilvermeeuwen er niet meer is, maar ik vind het ook erg leuk om doordeweeks nu hier bij FC Zaandam aan de slag te zijn. Het is een goede groep geworden, zo samen met de oud Hellas Sporters, dus dat werkt prima. Maar wedstrijden bezoek ik niet meer, blijkbaar ben ik daar nog te veel Zilvermeeuw voor.    

Nieuw complex

Terwijl de Werkersploeg aan de gang is, wordt op het complex tegelijkertijd het laatste stukje van de oude tribune weggehaald. Uit nostalgisch oogpunt, vindt iedereen het natuurlijk doodzonde. Voorganger ZFC heeft in het verre verleden daar toch zijn successen behaald en dan vaak nog voor 2000-3000 toeschouwers. Die aantallen zijn bijna niet meer voor te stellen, met de al jarenlang teruglopende bezoekers. Daardoor was de tribune sowieso al veel te groot geworden, maar ook qua onderhoud was het oude gebouw zeker niet meer van deze tijd. We gingen het al steeds minder gebruiken en op een gegeven moment eigenlijk alleen nog voor opslag van de gereedschappen. Daarnaast hebben we veel last gehad van vandalisme en daarom is er, ook met het oog op het nieuwe complex wat er gaat komen, besloten om de tribune alvast weg te halen. Overigens wordt met het oog op alle bouwplannen niet alleen de tribune alvast weggehaald, ook het A-veld zal niet langer gebruikt worden als speelveld. De Werkersploeg is dan ook druk bezig om alles rondom het nieuwe hoofdveld in orde te maken en ook zullen de doelen binnenkort nog vervangen worden. Het veld zal in ieder geval klaar zijn voor als straks hopelijk nog gevoetbald kan worden tegen andere clubs.

Samenwerkingen

De Werkersploeg van FC Zaandam werkt samen met 2 vaste aannemers,die ze altijd kunnen benaderen voor als ze er zelf niet uitkomen. Maarten Kleijn: “Sowieso maken zij altijd aan het einde van het seizoen samen met ons een ronde over het complex voor de eventuele benodigde onderhoud. Daarnaast hebben we ook nog een vaste machine leverancier, waarbij we deze nieuwe blad verwijderaar voordeliger hebben kunnen aanschaffen. Ondanks dat er meerdere beroepen vertegenwoordigd zijn in de Werkersploeg, zijn dit soort samenwerkingen inmiddels cruciaal. We houden het hele complex bij, niet alleen die van FC Zaandam, maar ook van de Handboogschut vereniging en dan tot aan de velden bij de Gouw toe. Vooral gezien de gemiddelde leeftijd, het steeds kleiner worden van de groep, maar ook dat je niet altijd over de geschikte gereedschappen kan beschikken, zijn sommige klussen anders gewoon bijna niet meer te doen.” 

Nieuwe vrijwilligers

Het is helaas toch een terugkerend probleem bij de meeste clubs, dat de Werkersploegen steeds kleiner woerden en dat er bijna geen nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. Normaal gesproken bestaan de Werkersploegen vooral uit gepensioneerden, maar bij FC Zaandam is Eric Stukaart, naast dat hij de penningmeester is van de club nog steeds werkzaam.  Bewust kom ik naast mijn baan al 1 dag in de week helpen bij de werkersploeg. Naast dat het niet alleen leuk is om te doen, is het ook een goede afleiding voor mijn dagelijks werk. Het wordt voor de clubs steeds belangrijker dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. Zelf ben ik dan ook al bij het team van mijn zoon, die al heel lang samen spelen bij eerst Hellas Sport en nu bij FC Zaandam, ouders al aan het polsen of ze straks ook de ploeg komen versterken. Daarnaast wil de club met de gemeente in gesprek gaan om dit probleem breder aan te pakken, want zoals gezegd alle clubs kampen met dit probleem. Er zijn genoeg ouderen in de Zaanstreek die als ze met pensioen gaan in het beruchte “zwarte gat” vallen en dan zijn dit soort vrijwilligers ploegen een ideale oplossing. Naast dat je weer sociale contacten op doet, is het (vaak) ook gewoon heerlijk om met een groep buiten bezig te zijn met allerlei klussen en daarmee een club te helpen.

Het zou voor FC Zaandam en ook veel andere clubs in ieder geval een ideale oplossing zijn…

(niet iedereen van de werkersploeg was aanwezig)

Laatste ZVC’22 publicaties