ClubsHPSVA

De Maandagochtendploeg van SVA Assendelft

In deel 14 van de rubriek “In de Schijnwerpers” staat de Maandagochtendploeg van SVA Assendelft centraal. 

De Maandagochtendploeg van SVA Assendelft bestaat uit een groep van maximaal 20 vrijwilligers die op verschillende manieren al jaren betrokken zijn bij de club. De groep vrijwilligers komt in principe elke week op maandagochtend en donderdagochtend bij elkaar om meerdere onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden te verrichten op het complex. Op maandag zijn normaal gesproken altijd de meeste vrijwilligers aanwezig, aangezien dan ook de schoonmaakwerkzaamheden plaats vinden. Na een weekend gebruik gemaakt te hebben van de kleedkamers en de kantine worden deze altijd grondig aangepakt. De overige vrijwilligers houden zich dan bezig met klein onderhoud of opruimwerkzaamheden op het complex.

Trots
Gerard Kroon: “We hebben gelukkig redelijk wat technische mensen binnen onze groep, dus we kunnen veel klein onderhoud zelf doen. Er wordt redelijk gewerkt met een vaste takenpakket, zodat iedereen altijd precies weet wat hij kan doen als hij maandag of donderdag op de club komt. We zijn ook erg trots op het nieuwe complex dat we nu hebben en dus ons motto is wel: zodra er iets stuk is of los geraakt is, dan repareren we het meteen. Hoe klein of onbeduidend de klusjes dan misschien ook zijn / lijken, daar zijn we onderling wel scherp op. Het ziet er nu mooi uit en dat willen we gewoon graag met z’n allen zo houden. Dus ondanks dat het een nieuw complex is, hebben we steeds genoeg te doen.” 

Scheidsrechterfluit
De ligging van de velden zorgt er voor dat SVA Assendelft over een lang gerekt complex beschikt en de meesten gebruiken dan ook zelfs een fiets om (snel) over het complex te kunnen bewegen. Om 10 uur is het de vaste tijd voor de koffie en koek (of als er iemand jarig is dan is er gebak) en dat wordt geregeld door oud-scheidsrechter Willem de Lange. Alle vrijwilligers zijn dan nog verspreid over het gehele complex en om iedereen makkelijk te bereiken, klinkt er klokslag 10 uur dan ook een scherpe scheidsrechtersfluit ten teken dat de koffie (op een corona verantwoorde manier) klaar staat. Ook bij de Maandagochtendploeg van SVA Assendelft gaat het niet alleen om de te verrichtten klusjes, het sociale gedeelte is minstens net zo belangrijk. De koffiepauze is dan ook een niet weg te denken onderdeel van de ochtend. Allerlei onderwerpen van de actualiteit tot aan de kampioensjaren van SVA Assendelft komen voorbij, maar uiteraard wordt ook het betaalde voetbal van afgelopen weekend inclusief de onderlinge “plaagstootjes” besproken.      

Karakter
Het nieuwe complex is er nu ruim 6 jaar en destijds heeft de Maandagochtendploeg een grote rol gespeeld bij de inrichting van de nieuwe kantine. Onder andere oude grote foto’s van elftallen en/ of spelers individueel herinneren aan de geschiedenis van de club. Door de nieuwbouwwijk Saendelft is de club de laatste jaren enorm gegroeid, zelfs tot de grootste club van de Zaanstreek. Gerard Kroon: “Het is de laatste jaren zo snel gegaan, dat het soms wel voelt dat de club uit zijn jasje is gegroeid. Meestal als een club zo snel groeit, gaat het ook ten koste gaan van de identiteit van de club, maar gelukkig is daar bij SVA Assendelft geen sprake van geweest. Natuurlijk zijn er door de grootte van de club, opvattingen of de manier van werken en communicatie veranderd, maar het dorpse karakter van de club blijft evengoed nog aanwezig en het gaat dan ook goed samen.”

Dat betreft is de oude tribune langs het C-veld (voormalige A-veld) misschien wel exemplarisch voor de huidige mix bij de club. Ondanks dat het al 50 jaar oud is en de laatste jaren al redelijk wat onderhoud nodig heeft gehad, gaat de tribune nog steeds prachtig op in het verder vrijwel geheel nieuwe complex… 

(niet iedereen van de Maandagochtendploeg was aanwezig)

Laatste SVA publicaties