BWClubsHP

Blauw Wit W. complex rookvrij bij jeugdwedstrijden

Toen het huidige hoofdbestuur ruim een jaar geleden aantrad, zaten de jonge bestuursleden van Blauw Wit W. al vol met goede ideeën waar ze met de club heen wilden. Zo willen ze graag een sociale omni-vereniging zijn, waar duurzaamheid voorop staat. Een ander belangrijk speerpunt, waar de bestuurders snel en unaniem over eens waren, was dat ze het complex (uiteindelijk) rookvrij willen maken.  

Voorzitter Oscar de Vries: wij willen dat onze jeugdspelers en hun familieleden in veilige en gezonde omgeving laten sporten en wij vinden dat dat niet kan met rokende ouders, begeleiders of senioren langs de lijn. We hadden al bestaande regels voor trainers, spelers en vrijwilligers dat ze niet mogen roken in (sponsor)kleding van Blauw Wit W en dat door jeugdtrainers niet gerookt mag worden in het bijzijn van de kinderen. Maar we vonden dat nog niet genoeg en we wilden dat dus graag verder uitbreiden.

Op het complex van Blauw Wit W. wordt momenteel dan ook bij de ingang van het complex, kantine en langs de velden met meerdere bordjes aangegeven dat er niet gerookt mag worden. We hebben afgelopen mei contact gehad met Sportbedrijf Zaanstad over onder andere deze rookvrije plannen en zij wezen ons op de website rookvrijegeneratie.nl. Via deze website hebben we gratis bordjes, flyers en ander materialen kunnen downloaden dan wel bestellen. Het is via de website ook mogelijk ondersteuning te krijgen, maar omdat we zelf goed wisten hoe het wilden aanpakken, hebben wij daar zelf geen gebruik van hoeven maken. 

We hebben gekozen voor een gefaseerde aanpak en op dit moment mag er op zaterdag tot 13.30 uur (einde jeugdwedstrijden) niet gerookt worden op het complex. Het voordeel van de situatie bij Blauw Wit W. is dat iedereen elkaar (via via)  kent en dat de bestuursleden direct betrokken zijn bij één of meerdere afdelingen binnen de club. Zo is Roy de Saegher betrokken bij het eerste elftal, speelt Jessica Wakker in de VR1 en van enkele bestuursleden speelt hun kind in de jeugd van Blauw Wit W.. We konden hierdoor het beleid makkelijk(er) snel en goed uit dragen en daarmee begrip én dus een breed draagvlak creëren.     

Een breed draagvlak is wel onmisbaar als je zo’n drastische maatregel wil invoeren. Ook dat je elkaar durft aan te spreken op elkaars verantwoordelijkheid zonder dat je overkomt als een verkapte politie agent maakt de bewustwording bij iedereen een stuk makkelijker. Door de corona maatregelen zijn de regels eigenlijk pas dit seizoen merkbaar van kracht. Vooral in het begin was het weer even zoeken en een kwestie van elkaar herinneren aan de eerder gemaakte afspraken. Maar we krijgen tot nu toe eigenlijk alleen maar positieve en begripvolle reacties, ook van trainers / ouders van bezoekende clubs. 

De volgende stap die we nu willen gaan zetten is om toch faciliteiten te bieden voor de rokers, want nu staan ze allemaal voor de ingang van de kantine en dat is ook niet ideaal. Als je laat zien dat je óók aan de rokers denkt, kweek je meteen wederzijds begrip, dus het heeft dan 2 kanten op een positieve uitwerking. In de toekomst zouden we graag geheel rookvrij zijn, maar voorlopig zijn we in ieder geval zeer tevreden met de resultaten van deze “tussenfase”. 

Laatste Blauw Wit W publicaties