ClubsHPRCZ

Trainers RCZ krijgen inkijkje jeugdopleiding AZ

Afgelopen vrijdag brachten de trainers van RCZ een bezoek aan de jeugdopleiding van AZ. De club heeft in principe al jarenlang een samenwerking met de BVO, maar tot voor kort maakte de Racers daar geen optimaal gebruik van. Mede op initiatief van de hoofd jeugd opleiding van de club Marco van Biljouw is daar sinds kort weer verandering in gekomen, met dit eerste bezoek aan het jeugdcomplex in Wijdewormer als resultaat.

 Samen met Marco van Biljouw en RCZ voorzitter André Punt verzamelde zich een groep van 15 jeugdtrainers om eerst een training van een gecombineerde groep met O11 en O12 spelers van AZ te bekijken. De training stond onder begeleiding van onder andere Dennis Zwagerman, die naast jeugdtrainer ook de coördinator is van de samenwerkende amateurclubs. Na de training gaf Dennis Zwagerman dan ook een uitgebreide presentatie over de voetbalprincipes die AZ binnen haar jeugdopleiding hanteert. De presentatie leverde een interessante interactie op met de trainers over hoe ze deze principes eventueel zelf zouden kunnen toepassen op hun eigen groepen.  

André Punt:  “we hanteren bij de jeugdafdeling van RCZ al jaren het beleid dat we geen betaalde trainers van buitenaf willen halen. We proberen alle trainers en dat zijn vaak ouders die zich bij ons aanmelden, met ondersteuning vanuit de club en met KNVB cursussen de tools te geven zich te ontwikkelen als trainer. Ook de samenwerking met AZ kan ze daarbij verder helpen. De discipline van de talenten, die tijdens de 2 uur durende training met name opviel en ook tijdens de presentatie werd besproken, is daarvan een mooi voorbeeld. Natuurlijk is het een andere niveau en gelden er andere belangen bij de talenten/ begeleiders van AZ dan bij ons, maar het principe “discipline op en rondom trainingen en wedstrijden” blijft hetzelfde. Het is alleen aan ons als bestuur en aan de trainers om te kijken hoe we deze principe op onze eigen manier kunnen toepassen bij RCZ.  

Het was dan ook niet alleen een zeer leerzame avond voor ons en voor onze trainers, het is vanuit de club ook een mooi signaal naar onze trainers toe dat we graag in hen willen investeren. We vinden het niet maar vanzelfsprekend wat de trainers voor de club doen en we zijn ze dan ook erg dankbaar voor hun inzet voor hun teams en voor de club. We zullen dan ook zeker in contact blijven met Dennis om te kijken hoe we volgend seizoen een passend vervolg kunnen geven aan deze zeer geslaagde avond.”  


Laatste RCZ publicaties