ClubsFWHP

Raphael Supasepa nieuwe trainer Fortuna Wormerveer

Bij Fortuna Wormerveer zaten ze, naast het verwerken van de degradatie uit de eerste klasse, ook met het dilemma hoe de opvolger van Alex Geernaert te vinden. Dat lukte sneller dan menigeen verwachtte. Per het nieuwe seizoen zal Raphael Supusepa (45) voor de selectie staan. Na bijna zes werkzame jaren amper afscheid genomen hebbende van Beijing Sinobo Guoan is hij al volop bezig Fortuna Wormerveer.

Hij werd gebeld op het moment dat hij nog in China was en twee gesprekken na terugkeer in de Zaanstreek later waren club en trainer het eens. Er ligt een tweejarig contract klaar voor de functie van hoofdtrainer. “Op het moment van eerste contact zat Fortuna nog middenin de nacompetitie. Nu ben ik natuurlijk een paar jaar weggeweest, maar ken toch wel wat spelers die ik ook op mijn voetbalschool ZaanPro heb getraind. Momenteel ben ik druk doende mij te verdiepen in de club, selectie en alles wat daar bij hoort.”

De naam Supusepa heeft binnen de Wormerveerse club een bekende klank. Raphael is telg uit een voetbalgezin. Vader Rob (voormalig bestuurslid) en moeder Marian hebben in hun zonen Raphael, Stephan en Christian mannen die alle drie vanuit WFC in de jeugdopleiding van Ajax terecht kwamen. Stuk voor stuk hebben de voetballers flink wat clubs versleten. Als profvoetballer heeft Raphael bij verschillende clubs heeft gespeeld o.a. bij Ajax, Excelsior en MVV. In de hoofdstad van China had Supusepa eerst de verantwoordelijkheid over de leeftijdsgroep dertien tot zestien jaar en de laatste jaren bij de bovenbouw, O17 tot en met het tweede tem. Hij kwam in China terecht nadat hij bij Ajax stage liep voor zijn diploma TC1, waar hij samen werkte met Patrick Ladru. Laatstgenoemde werd door Beijing Sinobo Guoan gepresenteerd als hoofd jeugdopleidingen en beval de Wormerveerder aan in China.

Zijn buitenlandse avontuur beschouwd hij als uniek. “Je maakt kennis met een totaal andere cultuur. Ik heb daar heel veel geleerd.” Terug in Nederland heeft hij al diverse gesprekken met zijn voorganger gehad, maar ook met spelers. “Dat is heel nuttig geweest en heeft mij een goed beeld gegeven hoe de club er voor staat. Er zijn wat punten die verbetering behoeven”. Hij stapt als het ware blanco bij de club binnen. “Prachtig om te zien hoeveel jeugd er is en aankomt. Mij staat voor ogen daar zeker mee door te gaan, maar wel te zorgen dat er een wat betere mix van leeftijden is. Drie spelers van gelijkwaardige generaties. Er moet straks een goede as staan. Ik heb er veel zin in en verheug mij op de samenwerking met een gretige spelersgroep, de trainers- en begeleidingsstaf.”

Persbericht / foto Fortuna Wormerveer


Naar alle Fortuna Wormerveer publicaties