ClubsHPRWZ

Internationale Kinderdag Rood Wit Zaanstad groot succes

Ook zaterdagochtend is het weer een drukte bij Rood Wit Zaanstad en er is bijna niets dat niet voorbij de grote spil van de jeugdafdeling Olivia Wijdenbosch gaat. Zij is verantwoordelijk voor alle organisatorische zaken binnen de jeugdafdeling en werkt daarbij nauw samen met Selcuk Akpinar die meer het technische gedeelte op zich neemt en haar zoon Levinho Wijdenbosch die naast zijn rol bij de zaterdag- en zondagselectie ook de jeugdtrainers ondersteunt.

Selcuk Akpinar: “Momenteel zijn we bij de jeugdafdeling met z’n 3-en, al krijgen we gelukkig wel ondersteuning van elke vrijwilligers op zaterdag of bij de activiteiten die we organiseren. We hebben sowieso maar een klein bestuur, al is deze onlangs gelukkig wel uitgebreid met 2 nieuwe bestuursleden. We zijn nog druk op zoek naar versterkingen en dan met name naar bestuursleden die een binding hebben met het jeugdvoetbal. Lang is Rood Wit (voorheen ZTS) een club geweest dat draaide om senioren teams, maar de laatste jaren zijn we flink gegroeid bij de jeugd. De jeugdafdeling neemt dan ook een steeds grotere rol in binnen de club.”    

Olivia Wijdenbosch: “Dit seizoen beschikken we over een o08, o09, o10, o11, o12 en o14 en binnenkort komt daar een o07 bij. Nog steeds melden zich wekelijks nieuwe leden aan, waardoor alle leeftijdsgroepen goed bezet zijn. Waar wij nog geen 1,5 jaar geleden de hele jeugdafdeling als één grote groep trainde, trainen nu alle groepen apart met eigen trainer, ook al zijn dat in sommige gevallen nog onervaren en beginnende trainers.   

Als club hebben we daar ook bewust voor gekozen, aangezien we ook trainers de mogelijkheid willen geven om zich bij ons te ontwikkelen en te groeien. Levinho biedt ze daarbij doordeweeks en op zaterdag de nodige ondersteuning en handvatten om uiteindelijk helemaal zelfstandig aan de slag te kunnen. En dan gaat het niet alleen om trainingsstof, maar ook om de omgang met de spelertjes en de ouders. Veel van hun zijn ook nog nieuw bij de club en hebben niet altijd een goed beeld wat het verenigingsleven (bij Rood Wit) precies inhoudt en dat maakt het soms wel lastig.  

We hebben ook nog niet de luxe om in een bepaalde leeftijdscategorie 2 teams te hebben, dus we moeten blijven benadrukken dat we recreatief spelen en dat de onderlinge verschillen tussen de spelers groot kan zijn. We hameren er dan ook bij de ouders en bij de kinderen op dat ze onderling vooral  respect en begrip voor elkaar moeten hebben. Ongeacht de kwaliteiten moet iedereen evenveel spelen en zich vooral ook thuis voelen op de club en niet alleen als ze trainen en voetballen. We zijn naast een voetbal club ook een jongerenvereniging en daarom organiseren we heel veel buiten het voetbal om. We zoeken daarbij ook de samenwerkingen met de andere verenigingen op Sportpark Poelenburg en worden daarbij ook gesteund door de gemeente. Zo hebben onze teams onlangs worsteltraining gehad bij de Halter en binnenkort ze ook nog kickboksen bij Big Lab. Bij Big Lab is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat tijdens de voetbaltrainingen de zusjes die ook meekomen daar tegelijkertijd dansles kunnen krijgen. 

Daarnaast hebben we sinds enkele maanden een samenwerking met “Alleen jij bepaalt” waar Sporting Krommenie hoofdtrainer Jordi van Beek aan verbonden is. We bieden een groep jongeren uit de omgeving een gestructureerde invulling van hun vrijetijdsbesteding, door ze in contact te laten komen met voetbal. Levinho geeft deze groep elke week trainen en sommige jongens helpen inmiddels ook op zaterdag met het fluiten van wedstrijden. Het is in ieder geval één van de vele manieren waarmee we jongeren willen binden en ze een basis willen bieden waarmee ze ook buiten het voetbal of in de toekomst op voort kunnen borduren.”  

Laatste Rood Wit Zaanstad publicaties