ClubsHerculesHP

De Onderhoudsploeg van Hercules-Zaandam

Vandaag staat de Onderhoudsploeg van Hercules-Zaandam centraal in de rubriek in de Schijnwerpers.  Elke maandag en donderdag komt er op het complex van Hercules-Zaandam een groep vrijwilligers bij elkaar om de nodige klus- en schoonmaakwerkzaamheden te verrichten.

Bij Hercules-Zaandam beschikken ze met 23 mannen en vrouwen over een hele grote groep vrijwilligers. Met name op de maandag zijn de meeste vrijwilligers wel aanwezig en (met in acht neming van alle regels) is het dan ook erg druk op het complex. “Het is niet alleen een grote groep, maar we beschikken ook over een groot complex met veel dagelijks onderhoud. Het is en blijft uiteraard vrijwilligerswerk en we doen het ook (vooral) voor het plezier, maar het is bijna net een bedrijf dat we met elkaar runnen om alles gedaan te krijgen”, aldus Bert Brinkkemper. “We proberen dan ook te werken met een duidelijk overzicht van wat er moet gebeuren. Iedereen heeft wel zijn vaste taken en werkt aan de hand daarvan weer in kleine groepjes.”

Op maandag wordt er dan ook zeker niet alleen maar geklust. Normaal gesproken wordt dan ook de inkoop gedaan voor de kantine, zijn er verschillende schoonmaak ploegen aan de gang en draaien de wasmachines overuren. Hans Winthorst, verantwoordelijk voor de was: “Normaal worden ook alle tenues van de heren selectie en de dames 1 gewassen, maar nu zijn het vooral de trainingshesjes van de jeugd die er gewassen moeten worden. Gelukkig kunnen zij nog wel gewoon trainen of onderling voetballen, dus moeten wij er toch voor zorgen dat alles weer schoon klaar ligt voor de jeugdafdeling.”

Het is inmiddels bijna 11 jaar geleden dat PSCK en VVZ fuseerden tot Hercules-Zaandam en het nieuwe complex op de Kuilpad betraden. Bij een nieuw complex zou je bijna denken, dat er dan minder onderhoud gepleegd hoeft te worden. Maar het tegenovergestelde is bijna waar. Jan Joosten, verantwoordelijk voor de elektra: “Uiteraard is het een prachtig complex met alle gemakken voorzien, maar naast het dagelijkse onderhoud, zijn we de afgelopen jaren in de praktijk juist tegen dingen aangelopen waar je vooraf bij een nieuw complex niet aan hebt gedacht. Het gaat dan soms om kleine dingen als extra stopcontacten tot het aanleggen van een nieuw lichtplan in de kantine, waardoor het weer wat sfeervoller wordt.” Maar ook de velden en veldverlichting zijn of moeten inmiddels weer worden aangepakt. Zo zijn afgelopen zomer de kunstgrasvelden vervangen en komende zomer wordt het C-veld weer omgeploegd. Verder willen we graag de verlichting vervangen op het A-veld, zodat er ook ’s avonds officieel gevoetbald kan worden en willen we de electra voorzieningen doortrekken naar de rand van het complex waar onze water pomp gevestigd is.  

Naast de praktische “problemen” is volgens de onderhoudsploeg de fusie en verhuizing verder in ieder geval goed verlopen. Natuurlijk zijn er altijd leden die bij een fusie stoppen, maar dat is bij Hercules-Zaandam uiteindelijk heel erg meegevallen. Waar in het begin bij wijze van spreken nog de PSCK’ers rechts en de VVZ’ers links in de kantine zaten, is dat nu een hechte gemengde groep geworden.  Zo zijn er naast de werkzaamheden bij de Onderhoudsploeg wekelijks (als het weer mag) meerdere vrijwilligers actief aan het volleyballen bij de Volleybal vereniging die ook op het complex is gevestigd. Ook zijn er weer sommigen die gezamenlijk meedoen aan het Walking Football wat bij Hercules-Zaandam georganiseerd wordt. Gezonde rivaliteit is er nog altijd tussen leden van de oude clubs, maar dat moet je juist vooral koesteren.

Wel was de club in het begin na de fusie bij zowel de senioren als de jeugd misschien té ambitieus. Door diverse omstandigheden heeft de club dat niet helemaal waar kunnen maken en daardoor toch een stap terug moeten doen. Gelukkig zien we nu sinds 1-2 jaar dat we weer kleine stapjes vooruit kunnen zetten. Bij de jeugd is het ledenaantal weer groeiende en wordt er ook steeds meer georganiseerd. Bij de senioren is de selectie afgelopen zomer dusdanig versterkt dat het de stap naar de 2e klasse eindelijk gezet moet kunnen worden. Daarom is het ook zo jammer dat de corona maatregelen waarschijnlijk een streep gaan zetten door het vervolg van de competitie, waardoor we weer een kans op een eventuele promotie mislopen.

Tot slot vindt de Onderhoudsploeg het wel jammer dat er doordeweeks weinig nieuwe vrijwilligers bijkomen, al is dat een probleem die de meeste clubs wel hebben. Iedereen heeft tegenwoordig zo veel andere te dingen om te doen, dat niet iedereen meer de tijd heeft. En omdat we op zich ook nog eens een betrekkelijk nieuwe club zijn, heeft niet iedereen al een speciale binding met de club om dan tóch te komen helpen. Maar gezien alle ontwikkelingen binnen de club, zijn we er van overtuigd dat dat uiteindelijk ook zeker weer goed gaat komen…

Laatste Hercules Zaandam publicaties