ClubsHPZaandijk

Cursus “Verantwoord werken met Kinderen” bij zvv Zaandijk

Dinsdagavond stond bij zvv Zaandijk weer in teken van de cursus “Verantwoord werken met kinderen”. Het was al weer de 2e avond van de cursus die in totaal over 4 avonden gegeven wordt. De cursus is bestemd voor de bestuursleden,  trainers en vrijwilligers binnen de jeugdafdeling van zvv Zaandijk. 

Bestuurslid Sonja Glandorff: om iedereen de mogelijkheid te geven om op de cursusavonden aanwezig te zijn hebben we bewust alle jeugdtrainingen van de betreffende dagen er uit gehaald en daarnaast houden we de cursusavonden ook steeds op een andere dag. Net als op de eerste avond is er weer sprake van een goede opkomst, waarbij ook de aanwezigheid van enkele zeer jonge assistent trainers bij de Poema’s opvalt. 

Het idee om deze cursus te geven binnen de club is eigenlijk vorig seizoen al ontstaan tijdens de evaluatiegesprekken met de trainers. We merkten dat er in bijna elke groep wel situaties tijdens en/of rondom de wedstrijden en trainingen voordeden, waarbij de trainers zich afvroegen hoe ze moesten/konden handelen of bij wie ze eventueel ondersteuning vanuit de club konden vragen.

Niet alle trainers hebben een pedagogische achtergrond en ook bij de KNVB trainerscursussen ligt de nadruk toch vaak meer op het technische gedeelte. We zijn als jeugdbestuur in ieder geval meteen met de signalen aan de slag en wilden onze trainers door middel van deze cursus daarin ondersteuning bieden. Door de corona periode was het helaas niet mogelijk dat eerder te doen, maar gelukkig kan het nu nog alsnog. 

Onder leiding van Arnoud Jonker van 4-Skills Soccer Academy wordt er elke cursusavond een andere thema behandeld. Daarbij wordt de avond opgedeeld in een theoriegedeelte en een gedeelte waar (in kleine groepjes) diverse casussen worden uitgewerkt. De trainers en vrijwilligers krijgen daarbij diverse handvatten aangereikt hoe ze eventueel kunnen handelen in verschillende situaties of hoe ze die juist kunnen voorkomen. Daarnaast levert het de bestuursleden ook een bewustwording op, over de (niet) aanwezige procedures binnen de club en hoe deze wel of niet naar iedereen worden gecommuniceerd.

Sonja Glandorff is in ieder geval zeer tevreden over het verloop en de betrokkenheid van de deelnemers op de eerste 2 avonden. We willen met zvv Zaandijk graag uitstralen dat we het belangrijk vinden dat er binnen de club een positieve en fijne sfeer heerst en dat iedereen zich welkom en veilig moet voelen, ongeacht het niveau. Het aanbieden van deze cursus zal daar dan ook zeker weer een steentje in bijdragen!