AZClubsHP

Youth League: AZ uitgeschakeld na penalty’s

AZ is uitgeschakeld in de UEFA Youth League. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld kwam in de achtste finales tegen FC Porto op een 1-0 voorsprong, maar zag zijn tegenstander in blessuretijd langszij komen: 1-1. Direct daarna volgde een strafschoppenserie en daarin trokken de Portugezen aan het langste eind.

Mede door slordigheden van AZ kwamen de bezoekers sterk uit de startblokken. Zo was er in de achtste minuut al een goede kans voor spits Anhá Candé. Hij kon uit een moeilijke hoek schieten en zag zijn inzet voorlangs gaan. Kort daarna was zijn teamgenoot Jorge Mereiles uiterst gevaarlijk. Doelman Tristan Kuijsten moest een knappe redding verrichten om zijn kopbal uit de hoek te tikken en had de rebound daarna klemvast.

Feilloos
Na deze fase kreeg AZ veel meer grip op de wedstrijd en zorgde het voor meer dreiging naar het Portugese doel. In de 34e minuut leverde een heerlijke aanval de openingstreffer op. Julian Oerip had vanaf de rechterflank een steekpass door de lucht in huis en vond Yoël van den Ban. De spits controleerde feilloos en verschalkte de doelman met een wippertje: 1-0.

Problemen bij Porto
Ook na de pauze bleef AZ bovenliggend. Jayden Addai was met twee schoten van afstand gevaarlijk en ook Dave Kwakman – wiens schot via een verdediger net naast ging – zorgde voor problemen bij FC Porto.

Te snel af
De bezoekers kwamen hierna in een wat sterkere fase. Daarin kwam de ploeg tot een gemiste kopbal van Candé. Aan de overzijde was invaller Anthony Smits zijn tegenstander te snel af, maar schoot hij in het zijnet.

Overeind
In de slotfase bleef AZ aanvankelijk overeind zonder FC Porto kansen te geven. Toch kwamen de blauw-witten in blessuretijd langszij. António Ribeiro kwam bij een hoekschop het hoogste en kopte binnen. De Alkmaarders waren in de minuten daarna nog erg gevaarlijk met een schot van Kees Smit dat van de lijn werd gehaald, maar de wedstrijd werd beslist op strafschoppen.

Penalty’s
AZ kwam al snel in het voordeel door en redding van Kuijsten, maar daarna miste ook Rayan Atikallah zijn inzet. AZ en FC Porto gingen hierna nek aan nek, totdat Addai de vijfde Alkmaarse penalty miste. FC Porto schoot daarna raak en bereikte de kwartfinales.

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Sem Dekkers, Enoch Mastoras, Rayan Atikallah, Elijah Dijkstra (88. Jeremiah Esajas); Dave Kwakman, Julian Oerip (90+1. Joeri Oud), Kees Smit; Jayden Addai, Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal.