AZClubsHP

Woensdag Play-offs AZ in Youth League

AZ staat voor het derde seizoen op rij in de play-offs van de UEFA Youth League. Woensdag 7 februari komt Atlético Madrid naar het AFAS Trainingscomplex voor een volgende clash. De inzet is een ticket voor de laatste zestien van het prestigieuze toernooi. Hoe ziet AZ’s route naar de play-offs eruit? Een terugblik!

Doordat AZ afgelopen seizoen de Youth League wint – als eerste Nederlandse club ooit – plaatst het zich automatisch voor het Domestic Champions Path van het toernooi. Zoals ook de twee seizoenen daarvoor moet AZ in die rondes afrekenen met nationale kampioenen, waarvan de hoofdmacht zich niet voor de UEFA Champions League heeft geplaatst.

AZ – Klaipeda FM | 3 oktober 2023
De titelhouder opent de nieuwe Youth League-campagne met een recordzege. In de eerste ronde van het Domestic Champions Path wordt het aan Klaipeda FM gekoppeld. De kampioen van Litouwen wordt in de eerste helft al op een 7-0 achterstand gezet en na de pauze komen daar nog vijf goals bij. De uiteindelijke 12-0 overwinning is een record in de Youth League. Nog niet eerder won een ploeg met dergelijke cijfers.

Klaipeda FM – AZ | 25 oktober 2023
De return in de Litouwse havenstad is twee weken later een formaliteit. Veel spelers van AZ Onder 18 krijgen dan ook de kans zich te laten zien op het internationale podium. In het Klaipeda Central Stadium komt de regen met bakken uit de lucht als AZ opnieuw een comfortabele overwinning boekt. Wassim Bouziane opent na dertien minuten al de score, waarna Anthony Smits in de tweede helft voor de beslissing zorgt: 2-0.

Molde FK – AZ | 7 november 2023
Met Molde FK treft AZ in de tweede ronde een tegenstander van groter formaat. De club uit Noorwegen elimineert op zijn beurt het Schotse Hamilton Academical FC. In het Aker Stadion is AZ de bovenliggende partij en komt in de eerste helft op een 0-2 voorsprong. Sem Dekkers kopt in de twintigste minuut de openingstreffer tegen de touwen, waarna Jayden Addai de marge vijf minuten later verdubbelt. Kort na de pauze komt Molde weer helemaal terug in de wedstrijd. Met een benutte strafschop en een goal uit een hoekschop staat het in de 49e minuut plots 2-2.

Namens de Alkmaarders komen Van den Ban en Daal in het laatste half uur tot scoren, waardoor AZ weer afstand neemt. De wedstrijd stevent af op een ruime overwinning voor AZ, maar in blessuretijd krijgt Molde opnieuw een strafschop: 3-4. Daardoor ligt de return op het AFAS Trainingscomplex nog helemaal open.

AZ – Molde FK | 28 november 2023
De belangen zijn groot bij de return op 28 november. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de play-offs van de Youth League en overwintert in Europa. AZ begint andermaal sterk aan de wedstrijd en komt in de dertiende minuut op voorsprong. Na voorbereidend werk van Smits komt Dijkstra in de dertiende minuut vrij voor doel en scoort: 1-0. De thuisploeg geeft de hele wedstrijd vrijwel geen kansen weg en zorgt in de 77e minuut voor de beslissing. Na een combinatie op de rechterflank heeft Dijkstra een heerlijke pass in huis, waarna Smit de 2-0 scoort.

AZ – Atlético Madrid | 7 februari 2024
AZ’s tegenstander in de aanstaande play-offs is Atlético Madrid. De Spaanse hoofdstedelingen worden tweede in Groep E van het Champions League Path. Daar staat het onder meer tweemaal tegenover groepswinnaar Feyenoord. Atlético weet Lazio Roma en Celtic FC onder zich te houden.

Voor AZ is Atlético Madrid de vierde Spaanse opponent in drie Youth League-seizoenen. Eerder kruist het de degens met Villarreal CF, FC Barcelona en Real Madrid. Vooral de twee laatstgenoemde wedstrijden blijken achteraf historisch. De Catalanen worden op La Masia met 0-3 verslagen, waarna in de kwartfinale ook De Koninklijke wordt geklopt: 4-0. Het levert AZ een plaats in de Final Four van het toernooi op, met de eindzege als ultiem resultaat.

Kaartverkoop
AZ staat op woensdag 7 februari om 16:00 uur tegenover Atleti. De wedstrijd wordt over één speelronde beslist. Mocht er na reguliere speeltijd nog geen winnaar zijn dan volgt direct een penaltyserie. Kaarten voor deze wedstrijd kosten 3 euro. Naast de online verkoop is het – zolang de voorraad strekt – ook mogelijk jouw ticket aan de poort te kopen.