Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: O13 wordt landskampioen

AZ Onder 13 heeft zich woensdagavond gekroond tot landskampioen. Op het AFAS Trainingscomplex behaalde het elftal van trainer Dico Blei een 2-1 zege op tegenstander PSV en mocht het na iets meer dan zeventig minuten spelen de schaal omhoog houden.

De Onder 13-selectie werd in mei officieel voorjaarskampioen en sloot de competitie af met 36 punten uit veertien wedstrijden. Tegenstander PSV boekte maandagavond een overwinning op Feyenoord, waardoor de ploeg uit Eindhoven zich ten koste van de Rotterdammers mocht opmaken voor de strijd om het landskampioenschap.

Sterke start AZ
De Alkmaarders begonnen goed aan de wedstrijd. Het eerste gevaar kwam al na slechts twee minuten spelen van Jip de Flart. De linksback schoof door naar het middenveld en probeerde het met een schot van afstand. PSV-keeper Guus Loermans had echter een antwoord op de inzet en tikte de bal net over het doel. Kort daarna werd Loermans opnieuw getest. Een vrije trap van Musabe Iliyas Abdusalam ging over de muur en werd door de Eindhovense goalie uit het doel gehouden. Aan de andere kant van het veld moest ook Jason Has in actie komen. De AZ-doelman was alert en maakte een fraaie redding op de doelpoging van PSV’er Zayed Achetouane. Wat volgde was een fase waarin beide ploegen dreigend waren, maar echte kansen uitbleven. Vlak voor rust was AZ echter dichtbij de openingstreffer. Een pass van Silvijn van der Does kwam terecht bij Iliyas Abdusalam op de flank. De Alkmaarse buitenspeler versloeg zijn directe tegenstander en zocht de verre hoek. Loermans moest zich volledig strekken en wist ternauwernood een doelpunt te voorkomen. Met deze redding bleef het 0-0 bij rust.

De openingstreffer
Aan het begin van de tweede helft was het alsnog raak voor de ploeg uit Alkmaar. Iliyas Abdusalam ontving de bal van Dylan Nsemi, waarna de vleugelaanvaller PSV-verdediger Emmanuel Darko op het verkeerde been zette en doelman Loermans kansloos liet: 1-0. De thuisploeg nam geen gas terug en creëerde kans na kans. Zo werd een directe corner van Iliyas Abdusalam van de lijn gehaald en waren spits Dinar Ait Errami en verdediger Dylan Nsemi ook dichtbij een goal. Ondanks de kansen van de Alkmaarders, werd de tweede treffer van de wedstrijd gemaakt door PSV. Nadat de bal bleef liggen in het strafschopgebied, schoot Moussa Karroum de Eindhovenaren van dichtbij op gelijke hoogte: 1-1.

Opnieuw op voorsprong
De thuisploeg raakte echter niet van slag en zocht direct weer de aanval. Slechts twee minuten na de tegentreffer leek Iliyas Abdusalam zijn tweede van de wedstrijd te maken, maar zijn schot werd tegengehouden door keeper Loermans. Even later kwamen de Alkmaarders alsnog op voorsprong. Middenvelder Jay Rosenbaum bereikte Musie Mesfun, waarna Ait Errami de bal overnam en direct uithaalde: 2-1. In de slotfase van de wedstrijd leek Ait Errami ook de 3-1 te maken, maar de inzet van de spits rolde langs de verkeerde kant van de paal. Hiermee bleef een derde Alkmaarse treffer uit, en ook PSV zou ook niet meer tot scoren komen. Zo eindigde het duel in 2-1 en mag AZ Onder 13 zich officieel kampioen van Nederland noemen!