AZClubsHP

AZ verslaat Atletico Madrid in Youth League

AZ staat in de achtste finales van de UEFA Youth League. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld was woensdag op een volgepakt AFAS Trainingscomplex met 1-0 te sterk voor Atlético Madrid. De enige treffer kwam op naam van Yoël van den Ban. 

AZ begon ijzersterk aan de clash met de Madrilenen. Al in de zesde minuut was de thuisploeg dicht bij de openingstreffer. Na een goede combinatie kon Anthony Smits in het Spaanse zestienmetergebied uithalen. Hij raakte de paal. Een paar minuten later voelde de daaropvolgende kans als een echte déjà vu. Dave Kwakman schoot vanaf de middenlijn op doel en verraste doelman Salvador Esquivel. De bal kwam op de lat.

Goal Van den Ban
In de 25e minuut viel de dikverdiende 1-0. Na een rush van Elijah Dijkstra kwam de bal via Kwakman voor de voeten van Van den Ban. De spits schoot vervolgens van dichtbij binnen.

Sterke defensie
Na de openingsgoal kwam Atléti wat beter in de wedstrijd en werd de intensiteit aan beide kanten verhoogd. De tegenstander zocht daarna wat meer de weg naar het Alkmaarse doel, maar de defensie van AZ bleef sterk overeind. Ondanks aardige dreiging kwamen de Spanjaarden in de eerste helft niet tot een schot op doel. 

Vingertoppen
Na de pauze kreeg het Atlético van trainer Fernando Torres wel kansen. Zo moest keeper Tristan Kuijsten in actie komen bij een listige inzet van David Muñoz. De bal leek met een chip naar de verre bovenhoek te gaan, maar Kuijsten kreeg zijn vingers ertegenaan. Kort daarna bracht hij ook met succes redding op een kopbal van Julio Diaz. 

Kuijsten gestrekt
Hierna liet AZ zich weer nadrukkelijk zien. Zo kwam Van den Ban net tekort bij een voorzet van Smits en moest Esquivel even later gestrekt bij een schot van Kees Smit. Aan de overzijde was ook Atlético weer gevaarlijk. In de 76e minuut moest ook Kuijsten zich volledig strekken om een schot van Adrian Niño uit de hoek te tikken. Het Alkmaarse antwoord volgde weer een paar minuten later toen de bedrijvige Ro-Zangelo Daal kon schieten. Esquivel bracht redding.

Kans Smit
In een spannende slotfase had Smit nog de 2-0 op zijn schoen. Na een voorzet van invaller Julian Oerip kon hij vrij uithalen, maar de keeper tikte de bal net naast. Desondanks wist AZ de wedstrijd over de streep te trekken en drong het door tot de achtste finales van de UEFA Youth League.

Loting achtste finales
De loting voor de volgende ronde is op vrijdag 9 februari om 13:00 uur. AZ komt dan te weten wie zijn tegenstander in de achtste finale is. Deze speelronde wordt vervolgens op 27 of 28 februari afgewerkt. De loting bepaalt wie uit of thuis speelt. 

Bron AZ

Naar alle AZ publicaties