Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: O19 verslaat koploper Ajax

AZ Onder 19 won zaterdagmiddag een spannende confrontatie met Ajax. Op het AFAS Trainingscomplex wist de ploeg van Michael van Zijtveld een 0-1 achterstand om te buigen en zegevierden het uiteindelijk met 2-1.

Slechts enkele dagen na een overtuigende UEFA Youth League-zege op Strømsgodset IF in Noorwegen, stond AZ Onder 19 in Zaanstad tegenover Ajax.

Vroeg gevaar aan beide kanten
Direct vanaf het eerste fluitsignaal toonden de Alkmaarders hun aanvallende intenties, met een scherpe voorzet van vleugelverdediger Saviola Saffoe. Spits Yoël van den Ban kon echter net niet bij de bal. Aan de andere kant van het veld kwam het eerste Amsterdamse gevaar van Luuk Beekman, die uit een vrije trap net over kopte.

Zeggen belangrijk
Na een kwartier spelen creëerde Ajax twee grote kansen. Een steekpass van Damian van der Vaart achter de AZ-defensie bereikte Emre Unuvar. De spits probeerde op zijn beurt doelman Zeggen te omspelen, maar de keeper maakte zijn doel klein, waardoor Unuvar uiteindelijk in het zijnet schoot. Kort daarna onderscheidde Zeggen zich opnieuw, nadat hij alert reageerde op een poging van dichtbij van Van der Vaart.

El Aymean voorkomt openingstreffer
Halverwege de eerste helft werd AZ opnieuw gevaarlijk. Een mooie opening van Bohdan Budko bereikte Wassin Bouziane. De buitenspeler kapte naar binnen en mikte op de verre hoek, maar zijn uithaal ging naast het Amsterdamse doel. Op slag van rust gaf diezelfde Bouziane met de buitenkant van de voet een prachtige diepe pass op Van den Ban. De aanvalsleider van de Alkmaarders ging recht op Hani El Aymean af, maar de sluitpost voorkwam een Alkmaarse voorsprong.

AZ dichtbij, Ajax trefzeker
Aan het begin van de tweede helft leek Van den Ban alsnog de score te openen. Hij werd bereikt met een lange bal en wipte de bal over doelman El Aymean heen, maar zijn poging belandde op het dak van het doel. Aan de andere kant van het veld kregen de Amsterdammers de bal wél in het net, nadat een vrije trap van Van der Vaart bij de tweede paal werd ingekopt door aanvaller Rayane Bounida: 0-1.

Gelijkmaker volgde snel
Het antwoord van AZ volgde al binnen vijf minuten. Met een slimme bal stuurde Hessel de Wit ploeggenoot Deacon van der Klaauw de diepte in. De buitenspeler ging richting het Amsterdamse doel en schoot de bal beheerst onder El Aymean door, waarmee hij AZ weer op gelijke hoogte bracht: 1-1. Bouziane leek zijn ploeg daarna op voorsprong te schieten, maar hij trof de lat. Vervolgens schoot invaller Dean IJssel de Schepper de bal rakelings voorlangs het Amsterdamse doel.

Winnende goal van Van der Klaauw
In de slotfase viel de beslissende treffer alsnog. Een vrije trap van Julian Oerip belandde bij de tweede paal en werd niet goed weggewerkt door de Ajax-spelers Bounida en Yasser el Aissati, waarna Van der Klaauw profiteerde en zijn tweede goal van de wedstrijd maakte: 2-1. Na iets meer dan negentig minuten blies scheidsrechter Jan ter Hamsel op zijn fluit, en zo eindigde een spannende kraker tussen AZ Onder 19 en Ajax Onder 19 in 2-1.

AZ O13
De O13 van AZ speelde een bekerwedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Helmond Sport. Met maar liefst 24-1 werd de volgende ronde behaald.