Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: O19 wint in Noorwegen

AZ Onder 19 begon zijn UEFA Youth League-campagne met een ruime overwinning. In het Marienlyst Stadion werd het Noorse Strømsgodset IF met 1-4 verslagen. De doelpunten aan Alkmaarse zijde werden gemaakt door Jasper Hartog (twee keer), Enoch Mastoras en Wassim Bouziane.

Met AZ Onder 18 werd AZ-trainer Michael van Zijtveld vorig seizoen kampioen van Nederland. Daarmee plaatste AZ zich voor de vierde keer op rij voor het grootste Europese jeugdpodium. De UEFA Youth League-campagne ging van start met een confrontatie tegen Strømsgodset IF.

Hartog laat zich zien
In Noorwegen kwam de eerste grote kans al na acht minuten spelen van de voet van Jasper Hartog. De buitenspeler passeerde zijn man op de flank en schoot rakelings over het doel van Strømsgodset-keeper Andreas Heredia-Randen. Na een kwartier spelen moest de Noorse doelman wel in actie komen op een kopbal van verdediger Rayan Atikallah. In de achttiende minuut opende AZ alsnog de score. Een voorzet van Wassim Bouziane bereikte Hartog in het zestienmetergebied, waarna de in Alkmaar geboren aanvaller de bal in één keer uit de lucht nam en Heredia-Randen kansloos liet: 0-1.

Kansen aan beide kanten
Halverwege de eerste helft werd ook Tristan Kuijsten getest na een hard schot van Navend Mashoud. De sluitpost had echter een katachtige reflex in huis en voorkwam de gelijkmaker. Vlak voor het einde van de eerste helft kwamen de bezoekers uit Alkmaar dicht bij een tweede treffer. Zowel middenvelder Julian Oerip als spits Yoël van den Ban stuitten echter op Heredia-Randen. Daarmee bleef het 0-1 bij rust.

AZ loopt uit naar 0-3
Aan het begin van de tweede helft slaagde AZ erin de voorsprong te verdubbelen. Het was opnieuw Hartog die het doelpunt voor zijn rekening nam, nadat hij alert reageerde en een rebound binnenschoot: 0-2. Nog geen tien minuten later werd Bouziane getackeld in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Roman Jitari naar de stip wees. Aanvoerder Enoch Mastoras schoot vervolgens onberispelijk raak vanaf elf meter: 0-3.

Haldorsen scoort namens Strømsgodset
Na iets meer dan een uur spelen deed de thuisploeg iets terug. Aanvaller Émil Haldorsen werd door het midden aangespeeld en was trefzeker van dichtbij: 1-3. Kort daarna werd een harde poging van Fredrik Ardraa gepareerd door Kuijsten.

Prachtige vierde treffer
In de slotfase van het duel waren de Alkmaarders tot twee keer toe dichtbij een vierde doelpunt. Invaller Deacon van der Klaauw stond pas net binnen de lijnen en raakte de paal na een slimme steekbal van Oerip. Ook Van den Ban raakte vervolgens het aluminium; zijn schot spatte uiteen op de lat. De vierde goal kwam uiteindelijk alsnog toen Bouziane met een fantastisch afstandsschot de bal tegen de touwen schoot en zo de eindstand op 1-4 bepaalde.

Woensdag 6 november is de return

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Jesper Zwart, Rayan Atikallah (46. Joeri Oud), Kasper Boogaard, Jeremiah Esajas; Bohdan Budko, Julian Oerip, Enoch Mastoras; Jasper Hartog (78. Deacon van der Klaauw), Yoël van den Ban, Wassim Bouziane.