Wedstrijden

Uitslagen AZ Jeugd: knappe zege Jong AZ

Jong AZ heeft maandag tegen FC Emmen een driepunter geboekt. Op het AFAS Trainingscomplex kwam de formatie van Leeroy Echteld op voorsprong, maar moest het daarna veerkracht tonen om de wedstrijd naar zich toe te trekken: 3-2. De Alkmaarse goals kwamen op naam van Ro-Zangelo Daal, Dave Kwakman en Ernest Poku. Doelman Sem Westerveld maakte na maanden afwezigheid zijn rentree.

Westerveld begon dus onder de lat bij de Alkmaarse beloften. Voor de sluitpost betekende dat zijn rentree na lang blessureleed. Zijn laatste officiële wedstrijd was namelijk op 19 mei 2023. Tegen FC Emmen kwam een einde aan een lang revalidatietraject. 

Niet genoeg richting
Het meeste balbezit was in de openingsfase al voor Jong AZ. Daarmee kwam de ploeg al snel tot twee aardige kansen voor Poku. De aanvalsleider kreeg bij de eerste mogelijkheid niet genoeg richting aan een kopbal. Later kapte hij in het strafschopgebied een verdediger uit, maar werd zijn schot vervolgens geblokt. FC Emmen zette daar gevaar van Joey Konings tegenover. Na een verre ingooi kreeg de aanvaller zijn voet tegen de bal. Westerveld bracht redding.

In de 26e minuut viel de openingstreffer. Daal kwam op de linkerflank aan de bal, kwam wat naar binnen en schoot van een meter of achttien in de verre hoek: 1-0. Ook na de eerste treffer bleef Jong AZ tot kansen komen. Zo schoot Poku van dichtbij op doelman Eric Oelschlägel, raakte Kwakman de paal en ging een poging van Jayden Addai over. 

In de veertigste minuut kwam FC Emmen onverwachts op gelijke hoogte. Na een te korte terugspeelbal moest Westerveld uit zijn zestien komen om de bal te onderscheppen. Dat lukte, maar daarna kwam het leer bij Patrick Brouwer die in het lege doel kon scoren: 1-1. Een paar minuten later viel ook de 1-2 van Maikel Kieftenbelt, waardoor Jong AZ plots in de achtervolging moest. Daarin was Jong AZ succesvol, want in de 58e minuut viel de 2-2. Na een snel genomen vrije trap van Finn Stam kwam de bal via Daal bij Kwakman. De middenvelder creëerde vervolgens ruimte voor zichzelf en schoot strak in de hoek: 2-2. 

Na de 2-2 begon Jong AZ de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Zo ging een hard schot van Poku in het zijnet en dwong Addai keeper Oelschlägel andermaal tot een redding. In de 71e minuut viel de derde Alkmaarse goal. Poku kwam vrij voor doel en was koelbloedig: 3-2. Voor de aanvaller was dat al zijn twaalfde in dienst van Jong AZ. In de slotfase waren er nog kansen het duel te beslissen. Zo stuitte Addai weer op Oelschlägel en ging een volley van Poku nét naast. De drie goals bleken voldoende voor Jong AZ om de punten in eigen huis te houden. 

Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Jurre van Aken (63. Sem Dekkers), Lewis Schouten, Maxim Dekker, Finn Stam; Enoch Mastoras, Kees Smit (90+1. Tom Kerssens), Dave Kwakman; Jayden Addai (85. Loek Postma), Ernest Poku, Ro-Zangelo Daal. 

Bron AZ